Velkommen, EU-borger! Eller…?

Til jer søde mennesker, som her og der har spurgt til min mands opholdstilladelse, så kan jeg nu berette at han nu endelig har fået lov til at bo her. Han, som er EU-borger, gift med en dansker (i en dansk kirke), har arbejde i Danmark og allerede har CPR-nummer… See where I’m going?

Kære DK: hvis I virkelig gerne vil tiltrække alle de superduper gode, internationale forskere, som I siger, I vil, så er dette ikke (read my lippies: ikke) måden at gøre det på. For jeg vil jo ikke prale, men jeg er altså gift med en rigtig god universitetsmand. En af dem, der ville kunne få fellowships alle mulige steder i verden. Vi har så bare, på grund af vores tilknytning til Danmark og vores to små drenge, valgt ikke at flintre verden rundt. Vi vil faktisk helst bare være her, i DK, hvor vi mener, livet vil kunne flaske sig for os allesammen (og ikke bare for een af os). Så vi kunne være i UK – med husbond i smart job, og jeg som (sur) hjemmegående husmor. Eller vi kunne være i USA eller Canada – med husbond i smart job, og jeg som (sur) hjemmegående husmor. Eller, tadah!, vi kunne være i DK, have børnene i børneinstitutioner, som er til at betale, og med håb om, at begge vi voksne så kan få noget fra hånden.

Men graden af bureaukrati, når man ankommer, er altså nok til at tage modet fra de fleste… En billion forskellige papirer, der ikke må være ældre end en måned, fotos af ansøger, fotos af børn, lejekontrakter og arbejdskontrakter og hist op og her ned. Og alt det skal man rejse ind til en større by med for at præsentere det personligt på udlændingekontoret, som har åbent… to gange om ugen. I to timer. Bortset altså fra når de har ferie, forstås.

Til sidst var vi ved at miste forstanden. Og vi taler altså ikke om velfærdsturist fra Langbortistan, som har udset sig DK for at komme at stjæle dagpenge fra alle andre. (Den diskussion venter vi lige med.) Vi taler om en helt almindelig mand fra et naboland, der alligevel skal mistænkeliggøres og ulejliges på alverdens mærkelige måder. Og ja, vi har det nemt og er heldige på alle leder og kanter. Men det irriterer mig bare, at man mener, at man har et godt system for at tiltrække udenlandske forskere. For tro mig, det har man ikke.

Nå.

Men nu må han gerne være her. Tak for det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s