Pia K, du fornærmer min tro

Hjemme igen i DK efter 8 år i udlandet er det lidt af en uvelkommen overraskelse, at jeg nu igen skal til at forholde mig til Pia K. Og her i eftermiddags, da jeg lå som rekonvalescent på sofaen og så fjernsyn, nappede dette program mig i nakken: Langt fra Borgen – er danskheden truet? Programmet, hvori Pia – angiveligt for første gang – besøger en dansk moske og stiller spørgsmål til imamen omkring “den ondskab, der er i Koranen”.

Man kan knytte mange, mange kommentarer til programmet, men her vil jeg bare sige een ting:

Pia K, når du siger sådan noget vås, så fornærmer du min tro.

Jeg er troende kristen. Ikke sådan en vild og vanvittig en, hverken fundamentalistisk eller specielt til den ene eller den anden side, men bare sådan helt almindeligt troende. Går i kirke, når det passer med børnene, synger salmer som godnatsange, beder til Gud. Den slags. Og som de fleste troende mennesker, så oplever jeg, at det går op og ned. Troen – relationen til Gud – er aldrig den samme. Der er syv fede år efterfulgt af syv magre år , og så en del gråt i gråt. I troen går der også hverdag i den, og der kan være flere år, hvor bønnen ikke kan løfte sig op over “tak” eller “hjælp”. Og så før man ved af det, så går det lidt bedre igen.

Jeg er troende kristen. For mig har det ikke noget med danskhed at gøre. Når jeg sidder i kirken, føler jeg mig ikke “dansk”. Jeg føler mig heller ikke “udansk”. Sandt at sige har jeg for travlt i kirken med at tænke på andre ting end på nationalitet. Kirken for mig er “hjemme”, men ikke hjemme som i “hjemland”. Tværtimod: for mig at se er en af kirkens kæmpestore forcer, at den rækker ud over alt det andet, der skiller os ad. I kirken er køn, nationalitet, alder, civilstatus – you name it – ligegyldig. Kirken er global. Den rækker ud over hele verden.

Jeg er troende kristen. Derfor kan jeg gå ind i kirker udover jorden og føle mig hjemme. Derfor behøver det netop ikke være en dansk, evangelisk-luthersk kirke for, at jeg kan føle mig velkommen. Min tro gør mig til indfødt verdensborger, og jeg har siddet til julegudstjenester i Sydamerika og Nordengland, alenlange evangeliske gudstjenester i Sydindien, katolske messer i Sydeuropa, anglikanske aftensangsgudstjenester og stille kvækermøder i Oxford og følt mig fuldstændigt hjemme. Fordi man ikke behøver tale til min tro på dansk for, at den bliver hørt.

Jeg er troende kristen, men forstod først noget fundamentalt om Paulus, da jeg var med indiske, muslimske venner i moskeen og fejre Ramadan. Og jeg er evangelisk-luthersk, men forstod først noget om sammenhængen mellem at tænke tro og leve tro, da jeg mødte kvækerne.

Ifølge familieoverleveringen havde mine oldeforældre (eller var det tipoldeforældre?), som boede i grænselandet, et flag. Flaget var hverken dansk eller tysk, men bar ordene “Jesus lever”. Det er der blevet fniset meget af i familien, og det er da også lidt komisk. Men ideen forstår jeg godt. Og trangen til, hvor bombastisk det end bliver, at understrege, at troen ikke er nationalitet. Det er den faktisk skideligeglad med.

Jeg er troende kristen, og derfor irriterer det mig, når Pia K påtaler “ondskaben” i Koranen. Den, der gør det, kender ikke sin egen Bibel godt nok. Faktisk vil jeg mene, at Pia K udviser en chokerende mangel på kendskab til sin egen religion, når hun kan sige den slags. Enten har hendes konfirmandunderviser sovet i timen, eller også var det Pia selv, der sov, for det kræver ikke mange timers studie af Bibelen at finde problematiske vers. Alle de tre abrahamitiske religioner (jødedommen, kristendommen og islam) anvender tekster som er 1) tudsegamle, 2) indeholder noget af den smukkeste poesi, man kan finde, 3) indeholder mildest talt problematiske passager og 4) deler persongalleri og materiale. Og en repræsentant fra den ene af disse tre religioner, som med moralsk overlegen stemmeføring påtaler “ondskaben” hos en af de andre, kommer uværgeligt til at ligne en klovn.

Det er første søndag i advent. Jeg er troende kristen og ligger sløj på sofaen. Og jeg ville ønske, at Pia K ville bruge noget tid på at dykke ned i sin egen tro i stedet for at bruge sin sparsomme tid på jorden på at tage ud at pege fingre ad andre.

Advertisements

12 thoughts on “Pia K, du fornærmer min tro”

 1. Kære NN?
  Tak for nogle fine tanker.
  Før jeg evt. vælger at “følge” din blog vil jeg altså gerne vide, hvem du er? Hvorfor optræder du anonymt og ikke med navn?
  Med venlig hilsen

  Like

  1. Hej. Tak skal du have! Jeg har tidligere blogget (næsten) under mit eget navn, men ville gerne prøve at blogge anonymt nu; det er ikke for at være specielt mystisk, men jeg føler, det giver mig noget frihed. Hvem jeg er? Jeg arbejder professionelt med religion – det kan jeg vist godt sige 🙂

   Like

 2. Meget af det du skriver lyder flot, og derfor er jeg også nødt til at spørger ind til noget af det du springer hen over.

  Du skriver at du er troende kristen, men hvad betyder det for dig?

  Hvad er frelsen og hvordan opnår man den?

  Hvordan forstår du det når Peter skriver: Man bliver frelst af troen og troen alene? Og når Jakob skriver: Vis mig en tro uden gerninger og jeg skal vise dig en død tro?

  Har du mødt Gud?

  Hvad er forskellen på islam og kristendom som du ser det?

  Mvh
  Troels

  Like

  1. Hej Troels. Tak for din kommentar. Det er jo nogle ret omfattende spørgsmål, og jeg tror desværre ikke, jeg har et svar til dem alle på stående fod…

   Har jeg mødt Gud? Altså, jeg er jo ikke Moses 🙂

   Hvad betyder det for mig at være troende? Ja, altså… For mig er det noget naturligt. Jeg kan lige så lidt forestille mig ikke at have et forhold til Gud, som jeg kan forestille mig ikke at være kvinde eller 1,65 cm høj. Det er en del af mig. Men på samme måde som andre ting, så kan det også – som jeg beskriver i indlægget – sagtens bare ligge i baggrunden i lang tid af gangen. Men det er der hele tiden, og det håber jeg, det bliver ved med.

   Mht forskellen mellem islam og kristendom er der mange, der ved meget mere om det, end jeg gør! Men i den forbindelse vil jeg bare lige nævne, at Tidsskrift for Islamforskning netop har udgivet deres jubilæumsnummer, som man kan hente kvit og frit på nettet, og der er rigtig meget spændende læsning at finde. Linket er her:

   http://tifoislam.dk/issue/viewIssue/3523/248

   Like

 3. Tja kristendommen havde trange kår, hvis man læser biblen, som Pia læser Koranen (hvis hun overhovedet har læst nogen af dem). Godt skrevet.

  Like

 4. Jeg er ikke troende. Ikke på din måde. Men jeg tror da på mange ting – især tingnsom at uvidenhed, ligesom lediggang er roden til alt ondt. Jeg er så pinligt berørt over hvad vi danskere er gået hen og blevet; arrogante, “bedre”-vidende, ondskabsfulde og belærende…. pinligt!
  Tak for indslaget!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s